Savjeti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

Došao je i taj dan, nakon mukotrpnog skupljanja love za novu kacigu, napokon ste spremni poći u šoping, ali što uzeti veliko je pitanje... Sigurno ne želite doći kući i vidjeti kako ste pogriješili, kako vam kaciga ipak ne odgovara, kako je prevelika ili kako vas žulja, nakon prve vožnje zaključiti kako "fijuće" na sve strane, kako je buka nepodnošljiva... Ukoliko ne želite takav razvoj događaja, a znanja i iskustva baš i nemate previše, pročitajte ovaj članak i obratite pažnju na pojedine dijelove... Naravno članak nije ništa novo ovo sve ste možda već čuli ili negdje pročitali, ionako je on nastao uz dosta "guglanja" i pročavanja tuđih mišljenja, testova, ali ponešto je i iz vlastitog iskustva. Nemojte načiniti grešku koju su mnogi već napravili (naravno i sam sam među njima), pročitajte ovaj članak, još malo "proguglajte", pitajte po forumu i uživajte u novoj kacigi...

 

 

Veličina,oblik i udobnost

Biranje kacige bilo bi vrlo jednostavno da je to pitanje samo veličine i boje, ali na tržištu je puno proizvođaća, a još više različitih modela tako da odabir kacige i nije jednostavan posao, pogotovo ako si možete priuštiti samo jednu. Kaciga treba biti vrlo kvalitetna i sigurna, ali isto tako treba i savršeno odgovarati vašoj glavi.
Mnogi zaboravljaju da kaciga da bi bila funkiconalna mora dobro pristajati glavi, a to nije lako provjeriti, potrebno je probati što više različitih kaciga ali i nositi ih određeno vrijeme. Iako vam se ponekad u trgovini čini da kaciga savršenoi pristaje, već nakon nekoliko kilometara vožnje možete primjetiti da to i nije baš tako. A nakon zaštite, udobnost je vrlo važna zadaća kacige, to je potvrđeno poznatom Hurt-ovom studiji o uzrocima prometnih nesreća motociklista. Studija otkriva da se četvrtina nesreća događa bez drugih sudionika prometa, tj. vozačevom krivnjom. Česti primjeri su izljetanje, padanje tijekom naglog kočenja i prebrzog ulaska u zavoje. Pitanje je koliko je tih nesreća uzrokovano nedostatko koncentracije. Stručnjaci ne tvrde udobnost kacige može spriječiti prometne nesreće, ali cilj je stvoriti okruženje koje smanjuje dekoncentraciju i pruža udobnost tijekom vožnje.Nekoliko je ključnih fakotra udobnosti, materijali koji čine unutrašnjost kacige trebaju biti ugobni prema koži. Podstava (tj. jastučići) unutar kacige trebaju udobno prijanjati glavi. A unutrašnji oblik kacige treba odgovarati obliku vaše glave. Savršena kaciga bila bi toliko udobna da bi vozač zaboravio da ju uopće nosi.Kod jeftinih kaciga postoje izbočine na školjki koje se osjete kroz jastučiće i pritišću osjetljive dijelove glave što može uzrokovati glavobolje, dakle na osjetljivim dijelovima glave nebi trebalo biti nikakvih pritisaka. Kopča ispod brade trebala bi biti meka tako da ne žulja bradu. Vizir treba dopuštati što veće vidno polje i trebao bi se moći lako dizati i spuštati. Ne valja kada je kaciga prevruća, ali ne smije ni puhati na sve strane.Po riječima stručnjaka, potrebno je bar sat vremena vožnje da biste mogli procijeniti jeli vam kaciga dovoljno udobna, tako da se preporuča isprobavanje prije kupovine. Kako izlazak na cestu s kacigom većinom nije moguć, preporuča se nošenje kacige u trgovini barem pola sata da bi kako tako mogli procijeniti udobnost. Prilikom isprobavanja provjerite možete li zatvoriti usta bez boli i neugodnog osjećaja, ne zaboravite zakopčati kacigu da vidite smeta li vam kopča. Iako ništa ne može zamjeniti isprobavanje u vožnji (jer postoje i faktori kao i što je pritisak vjetra i buka) ukoliko nemate tu priliku pokušajte što više toga isprobati u trgovini.Preporuča se i nošenje potkape, i to od 100% prirodnih materijala, svile ili pamuka. Potkape su vrlo jeftine a osim higijeskih razloga smanjuju hladnoću u zimskim danima.

 

Znajte svoj oblik glave

Iako postoji beskonačno mnogo oblika ljudske glave, može se podjeliti u pet glavnihkategorija, važno je znati svoj oblik glave i koji modeli kaciga su predviđeni takvom obliku. Nasreću, mnoge su kacige dostupne u ovih pet glavnih kategorija. Neke se još mogu blago promijeniti stavljanjem dodatnih jastučića, tu se uglavnom radi o skupljim kacigama, jer proizvođaći onih jeftinijih uglavnom gledaju vanjski dizajn kacige jer se to bolje prodaje nego udobnost, oblik i smanjenje buke. Kod jeftinijih kaciga gleda se na to kaciga pokriva što više potencijalnih kupaca, što ujedno znači manje vjerojatnost da vam kaciga dobro pristaje.Imajte na umu da ne postoje standardi koji opisuju oblik glave i unutrašnjosti kacige, ali neki proizvođaći, primjerice Arai, razvio je modele za pojedine oblike glave i za to postoje oznake.

 

Masa kacige

Sama masa kacige i ne igra neku ulogu što se tiće sigurnosti, iako se manja masa kacige može navoditi kao dodatni plus. Veću ulogu igra centar mase kacige, tako da se neka lakša kaciga može činiti teška i obratno. Kao što sam već navodio dobro pristajanje kacige je jako važno jer se tako smanjuje se osjećaj težine. Isto tako važna je i aerodinamika, jer dobrom aerodinamikom smanjuju se udari i vrtoženje vjetra, tako da je to vrlo važno kod osjećaja težine. Kada uspoređujete mase kaciga, važno je znati i veličinu školjke, jer o njoj ovisi dosta mase, prosječno integralne klacige teže između 1400 i 1800 grama. Kada kaciga prijeđe masu od 1650 grama teško ju je "skriti" tako da se to preporuča kao gornja granica.Kada već govorimo o masi, glupo bi bilo zaboraviti materijale korištene u izradi, postoje 3 glavna materijala, polikarbonat, staklena vlakna (glass fibre) i  kevlar. Polikarbonat je lakši od staklenih vlakana, ali ne smije se niti bojati niti lijepiti naljepnice i nesmije se čistiti s otapalima. Staklena vlakna su teža ali su trajnija i lakša za održavanje. Kevlar je izrazito čvrst i otporan, uz to i dosta lagan, ali naravno uz to ide i vrlo visoka cijena.

 

Buka u kacigi

Buka je isto tako velik problem kod kaciga, pa in a to treba obratiti veliku pozornost, na linku možete skinuti što su dečki snimili prilikom testiranja kaciga postavljajući mikrofon u unutrašnjost. Pošto sam već naveo da je teško dobiti kacigu na isprobavanje, preporučam da prije kupnje svakako posjetite navedenu stranicu.Osim kupnjom što tiše kacige buku možete smanjiti nošenjem čepića za uši. Osim čepića postoji i Windjammer, radi se o dodatku za kacigu koji se postavlja s donje strane, osim što štiti od vjetra dobar je i za hladnije dane jer smanjuje i hladnoću, ukoliko ste zainteresirani posjetite link.

 

Ventilacija

Smatra se da je ventilacija vrlo važan faktor udobnosti. Ne postoje nikakvi standardi, niti se može reći da neki sistem radi bolje od drugog, većina ih radi na principu otvora na bradi, vrhu kacige i na zadnjem dijelu gdje zrak izlazi. Kao i kod buke ovo je stvar koja se ne može isprobati u trgovini, već je potrebna vožnja. Ono što možete vidjeti u trgovini je dostupnost otvora i lakoća otvaranja, preporuča se i isprobavanje u rukavicama.

 

Vidljivost

Iako mnogi tvrde da kaciga smanjuje vidno polje, ukoliko većinu stavite na glavu vidjet ćete da to nije tako, to su samo izlike za nenošenje kacige.Gotovo sve kacige imaju vizir veći od vidnog polja, tako da oko toga ne morate brinuti. Neke kacige imaju i vrlo  širok vizir, to je napravljeno isključivo za trkače zbog njihovog "ležanja" na motoru. Ukoliko vozite sportski motor obratite pažnju i na to.Ukoliko vam je vizir izgreban, potrebno ga je zamijeniti, tako da preporučam da prije kupnje provjerite ima li rezervnih dijelova za vašu kacigu. Vizir bi trebao imati i zaštitu od magljenja (anti-fog) jer tijekom hladnijeg vremena, a pogotovo za kišnog vizir se jako magli.

 

Boje

Boje su naravno vaš osobni odabir, ali imajte na umu da je vaša vidljivost vrlo važan faktor sigurnosti. Pošto je vaša kaciga najviša točka preporučuje se svijetlije boje jer povećavaju vidljivost. Preporuka je narančasta boja koja je najuočljivija.

 

Izbjegavajate nošenje oštećene kacige 

Iako kaciga djeluje jako čvrsto i "neuništivo" njen primarni zadatak nije odbijati udarce, već primiti i absorbirati, tako da s kacigom treba postupati kao s nećim vrlo lomljivim. Ukoliko vam je kaciga ispala može postati neupotrebljiva, iako se na njoj to ne vidi, izbjegavajte udarce i ostavljajte kacigu na mjestima gdje nema opasnosti od pada, jer kao što sam već napomenio, pad s visine već oko 1m može trajno oštetiti kacigu. ukoliko ste s kacigom doživjeli prometnu nesreću obavezno ju zamijenite.

 

Dodatne pogodnosti

Dodatni vizir s brzim mehanizmima za skidanje/stavljanje, vreća za kacigu, dodatne sigurnosne kopče za remen, reflektivni dijelovi, unutrašnjost na skidanje, "breath guard", “anti-fog”, otpornost na ogrebotine, sve su to dodatne pogodnosti koje utječu na udobnost kacige, sve to ima svoju vrlo dobru ulogu ali naravno i cijenu, pa obratite pozornost i na to prilikom kupovanja kacige.Snell

Za sam kraj, trebalo bi spomenuti i da treba kupiti homologiranu kacigu koja je prošla testiranja i tako je utvrđena sigurnost. Postoje razni testovi, ali Snell slovi kao najrigorozniji, kacige moraju proći kroz mnoštvo testova da bi dobile tu prestižnu titulu, ali kao takve osiguravaju vrlo visok stupanj sigurnosti. Na linku možete provjeriti koje su kacige prošle Snell testiranja i uvelike smanjiti izbor pri kupovini.

 

Kada je vrijeme za novu kacigu?Naravno kao što je gore navedeno, obavezno ukoliko ste doživjeli nesreću, ali i bez padova i nesreća proizvođaći preporučuju promjenu kacige najkasnije svake 4 godine. Materijali u kacigi mogu nakon dužeg vremena izgubiti neka svoja svojstva te kaciga gubi na sigurnosti. Ukoliko vam to nije dovoljno, znajte da se kacige svakodnevno unaprijeđuju tako da u nekoliko godina razvoj tehnologije dovodi i do veće kvalitete i sigurnosti. Šanse da ćete za nekoliko godina kupiti bolju, lakšu i udobniju kacigu od one koju trenutno imate su jako velike, a možda ju cak i manje platite.

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

SCOOTERTUNING.jpg