Vijesti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA


Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/mojskuter/web/mojskuter.com/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542

Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/mojskuter/web/mojskuter.com/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542

Nakon što su motoristi predali peticiju s dva zahtjeva, nadležna tijela su u potpunosti ignorirala pozitivne prijedloge moto scene

 


 


 

Krajem listopada ove godine, odnosno prije dva tjedna, motoristi okupljeni oko portala „Motori.hr“ predali su na pet adresa nadležnih tijela peticiju sa 5894 potpisa. U peticiji su motoristi tražili:

1. Da iznos cestarine za prijevozna sredstva A i A1 kategorije bude prepolovljen, i time izjednačen u postotku sa iznosima cestarina kakvi se naplaćuju i koriste u nekim zemljama Europske Unije i zapadnog demokratskog svijeta, te

2. Da se ponudi zakonska mogućnost privremene i povremene registracije i osiguranja motocikala i ostalih vozila, koje zakon svrstava u kategorije A i A1, na dodatna razdoblja od mjesec dana, tromjesečno i polugodišnje, te godišnje osiguranje (kao i do sada) za vozila koje potpadaju pod te kategorije.

Ovom peticijom motoristi su pokušali pozitivno djelovati na stanje na hrvatskim prometnicama. Naime, evidentno je da motoristi slabo koriste autoceste diljem Hrvatske, a da bi ih se dodatno potaknulo na vožnju izvan naseljenih područja, mora se priznati da bi manja cijena autocesta motoriste motivirala da koriste autoceste uz napomenu da motocikli ipak ne troše autoceste u istoj mjeri kao i automobili čime se ekonomski gledano zahtjev može smatrati opravdanim. Također, netko tko živi u Gorskom Kotaru ili Lici ne može koristiti motocikl kao prijevozno sredstvo onoliko mjesci koliko to može netko iz Dubrovnika, pa je stoga i drugi zahtjev iz peticije u potpunosti opravdan.

 

Društveno pozitivnim i proaktivnim djelovanjem, a na osnovu broja potpisa u peticiji, motoristi u Hrvatskoj su pokušali utjecati na poboljšanje ukupnog stanja na hrvatskim cestama na kojima pogiba daleko previše sudionika u prometu, a među spomenutima i 74 motociklista samo tijekom 2006. godine.

 

U nadi da će peticijom potaknuti kvalitetan rad na unapređenju sigurnosti u prometu, motoristi su peticiju poslali na sljedeće adrese:

1.     Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, ministar Božidar Kalmeta

2.     Hrvatske autoceste d.o.o., predsjednik uprave, Mario Crnjak

3.     Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga – HANFA, ravnatelj, Ante Samodol

4.     Hrvatski savjet za sigurnost prometa na cestama, ravnatelj – nepostojeća institucija s nepostojećim ravnateljem, iako definirana odlukom Vlade RH

5.     HAK, predsjednik, Ivo Bikić

 

I nakon dva tjedna, niti jedna institucija na koju je poslana peticija nije našla za shodno da uopće odgovori na peticiju. Zar skoro 6000 potpisa (koji se i dalje popunjavaju novim potpisima) apsolutno ništa ne znače u ovoj državi? Zar niti sva nastojanja da se sačuva čim više života u prometu ne znači birokratima apsolutno ništa?

 

Hrvatski gradovi postaju prometno zagušeni preko svake mjere prihvatljivog, povećava se broj motocikala i mopeda, ali u nadležnim institucijama, ova činjenica kao da ne postoji. Sustavna briga za nove sudionike u prometu kao da nije činjenica iz stvarnog života ove zemlje.

 

Praksa je pokazala da hinjenje da problem ne postoji ne donosi rezultat, problem ne nestaje sam od sebe. Činjenica da u ovoj zemlji ne postoji nitko tko vodi računa o sigurnosti motorista na cesti osim jednog web portala je jednostavno žalosna.

 

Stoga inicijatori peticije i svi oni koji su je potpisali smatraju sramotom za ovu zemlju da apsolutno nitko ne želi barem pokušati sačuvati živote na prometnicama, a nije nam niti jasno kome je to u interesu da čim više sudionika u prometu strada na hrvatskim prometnicama. Jer, jedino nam je to pojašnjenje ignorancije preostalo budući nam je teško vjerovati da su na odgovornim položajima u navedenim institucijama toliko nesposobni ljudi.


Kontakt:

Web: www.motori.hr

 

VIŠE NA NAŠEM FORUMU .

 

 

Komentari sa MS foruma
Trenutno nema komentara

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

GAS.jpg