Savjeti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

b_600_450_16777215_00_images_stories_ostalo_sudar.JPG

 

Za vrijeme moga studiranja, na Fakultetu prometnih znanosti, jedan kolegij na mene je ostavio poseban dojam.Tehnička analiza prometnih nezgoda. Zašto? Zato jer se nakon iscrpnog računanja i analize dolazilo do zaključaka zašto je do promentne nezgode došlo. Još veći dojam na mene su ostavljali podaci koji su govorili kako je malo trebalo, u pojedinim slučajevima, da do nezgode uopće ne dođe, da nezgoda bude izbjegnuta. Da je vozač vozio sporije 15 km/h nezgoda je mogla biti izbjegnuta, da je počeo kočiti 1.4 sekunde prije nezgoda je mogla biti izbjegnuta...

Kada vozač sjeda u, ili u našem slučaju, na bilo koje vozilo mora biti svjestan:

  1. SVOJIH MOGUĆNOSTI     
  2. MOGUĆNOSTI I TEHNIČKOG STANJA VOZILA
  3. OKOLIŠA.

Prema izvješćima MUP-a za 95 % prometnih nezgoda krivnju snosi ljudski čimbenik. Za 95 % prometnih nezgoda kriv je čovjek.Vozač. 

Iako taj podatak i sam autor ovoga teksta uzima sa rezervom, treba biti svjestan da mnogi vozači precjenjuju svoje mogućnosti jednako kao i mogućnosti svojih dvokotačnih ili četverokotačnih ljubimaca. A jedino u tom segmentu vozači i mogu poraditi kada je u pitanju sigurnost, kako njihova tako i ostalih sudionika u prometu. A to znači VOZITI U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA, KAO I MOGUĆNOSTIMA VOZILA.

Na okoliš ne možemo utjecati. Ali kada je on u pitanju treba biti svjestan:

  1. STANJA PROMETNICA
  2. VREMENSKH UVJETA
  3. OSTALIH SUDIONIKA U PROMETU.

Kada su u pitanju stanje prometnica i vremenski uvjeti, ne preostaje nam ništa drugo nego  prihvatiti činjenično stanje. 

Kada su u pitanju ostali sudionici u prometu, činjenica je da na našim prometnicama vlada zakon Divljeg zapada odnosno veoma nizak stupanj prometne kulture, od strane svih sudionika pa, na žalost i od nas motociklista.

Ali, isto tako moramo biti svjesni na koji način prosječan vozač automobila doživljava motocikl. Jer ono što on ne zna je mogućnost ubrzanja motocikla. Jer motocikl od 50-ak KS ima ubrzanje i međuubrzanje kao automobil od cca200-300 KS. Nitko ne bi išao presjeći put BMW-u M3 ili Carreri 911. Kako su tek neimformirani o mogućnostima kočenja motocikla pogotovo kada je u nagibu i ostalim karakteristikama od kojih nama ovisi glava na ramenima. Ali ih zato mi moramo biti svjesni.  

I upravo zato moramo PREDVIĐATI SITUACIJE.I u gradskoj vožnji i u vožnji na otvorenoj cesti.     

Kada idemo iza automobila moramo uvijek predvidjeti da bi mogao naglo zakočiti. I zato držati odgovarajući razmak.

Kada nam automobil ide u susret i postoji mogućnost da nam svojim skretanjem presječe put, predvidimo to. Smanjimo brzinu kretanja.  

Kada god imamo prednost prolaza, a postoji mogućnost da nam bude oduzeta, predvidimo to.    

Predvidimo situaciju i to će nam spasiti život.U početku je teško, treba biti konstantno koncentriran, smanjuje užitak vožnje, ali kada PRIJEĐE U RUTINU - FUNKCIONIRA.

I zato ČUVAJMO SAMI SEBE, JER SAMO TAKO ĆEMO SE SAČUVATI!!!

PREDVIDIMO SITUACIJU!!! 

 

 

 

 

 

 

 

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

RIDE.jpg