Savjeti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

PROPISI
Kako završiti autoškolu

Do šare u skokovima

Polaganje vozačkog ispita je zahtjevna  i složena djelatnost koja iziskuje mnogo strpljivosti i predanog stremljenja prema cilju. Pročitajte što sve danas moraju proći kandidati za vozače dvokolica, kako bi se dokopali željene šare
 

Tekst: Ludi Djed   

PROPISI
Kako završiti autoškolu

Do šare u skokovima

Polaganje vozačkog ispita je zahtjevna  i složena djelatnost koja iziskuje mnogo strpljivosti i predanog stremljenja prema cilju. Pročitajte što sve danas moraju proći kandidati za vozače dvokolica, kako bi se dokopali željene šare

Tekst: Ludi Djed

Odlučite li se na upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita odgovarajuće kategorije i čopi vas murija, ne gine vam kazna od najmanje dva soma kunića. Dopustite li si pak luksuz da u razdoblju od 24 mjeseca unatrag od dana počinjenja prekršaja budete dva ili više puta pravomoćno kažnjeni za takav prekršaj, možete popušiti i do 60 dana ćorke. Možda brijete kako ni u ludilu nema šanse da zaglavite, ali, vjerujte mi, događalo se to i bržima. Stoga se bolje ne zajefrkavati, nego knjigu u šake pa u autoškolu!
Normalni dijele pile na skutere i motore, zakon na mopede i motocikle. Po zakonu, mopedi su pedesetke s blokadom, motocikli su sve drugo što gmiže ili juri na dva, tri, a u određenim uvjetima i četiri kotača. Do šesnaeste godine ne smijete ni prismrdit na sic čak ni najbijednije, zblokane serijale, osim zguza vozaču. Nakon toga sa šarom M kategorije smijete voziti moped, a s A1 kategorijom i moped i pilu do 125 ccm, snage 11 kW, odnosno 15 KS. Po navršenju osamnaeste godine kategoriju A1 treba kod murije jednostavno dati prepisati u A. Programi polaganja A1 ili A te M kategorije su isti. Njihove cijene razlikuju se samo prema cijeni režijskog sata uporabe smeća na kom se vozi u autoškoli. Zato se samo zadnji kreteni odlučuju za M kategoriju. Ona dobiva smisao jedino u sprezi sa šarama A1, A i B kategorije, koje ju uključuju i time dopuštaju bezglavu jurnjavu na takozvanom mopedu, naravno, do brzine od 50 km/h.
Prije nego što uopće i upišete autoškolu morate smutiti psihića. Nije to uvijek lako, ali većini na neku foru ipak uspije. S ostatkom propisanog liječničkog pregleda za vozače obično nema frke. Isti je za A1, A i B kategoriju i treba ga titpla 370 kunića. Jedan je pregled dovoljan za polaganje A i B ispita, ali dobiveni papir vrijedi za vađenje šare 6 mjeseci, a za učenje vožnje 12. Položite li ispit više od pol godine nakon pregleda, ne gine vam novi. Slijedi opet isto; pišanje, pipkanje i muljanje šrenka.
Po upisu autoškole treba prvo izdržat 30 sati teorije. Imajte stalno u vidu da plaćate taj davež i nemojte previše markat. Možda će vam sve djelovati totalno debilno, no imajte na umu da vam naučeno može kasnije u prometu spasiti život. Probajte što više toga skontat na nastavi, kako na kraju ne biste ispušili pri polaganju podosta zaguljenih testova te završili na popravku i ponovno platili 113 kunića, koliko ukupno stoji ispit iz prometnih sigurnosnih pravila. Tek kad ga položite, možete započeti i s praktičnim učenjem vožnje od ukupno oropisanih 15 sati, što će vam zasigurno biti zanimljivije. Imate li već B kategoriju, možete zaboraviti na teoriju te odmah voziti i to svega 10 sati.
Do polaganja ispita iz vožnje, morate pri Crvenom križu položit i ispit iz prve pomoći, ako to već niste obavili ranije, nekom drugom pridodom. Tamo će vam za 10 sati pričice i praktičnog vježbanja spašavanja živote lutke, koja je, nažalost,  neusporedivo manje sexi od primjeraka što se već za istu lovu mogu nabaviti u boljim porno shopovima, oteti 250 kunića, a za ispit daljnjih 95.
Tijekom savladavanja vještine vožnje nastojte što discipliranije uvažavati upute vašeg  instruktora. Mnogi se od njih prave jako pametni, no čak se i od takvih može ponešto naučiti. Imate li već iskustva, zaboravite ih potpuno. Vožnja po prometnim pravilima i propisima možda je nešto sasvim drugo od onog čmu stremite. Ipak, imajte stalno na umu da jedino uz takvu vožnju  i korištenje propisane opreme nećete zaglaviti već na prvom križanju. Mnogi vozači dvokolica podemone kad ih ugrožavaju vozači automobila koji ne poštuju  pravila i propise, dok sami, istovremeno, za njih uopće ne mare. Atoškola pruža mogućnost da ih barem dobro upoznate iz teorijskih i praktičnih aspekata. 
Kruna svih nabrojenih napora i aktivnosti tebalo bi biti uspješno polaganje ispita iz upravljanja motornim vozilom pred komisijom HAK-a, po ukupnoj cijeni od 165 kunića. S upravo položenim ispitom ipak još niste carice ili carevi  u prometu, već tek po izdavanju šare i to prvi put samo na dvije godine. Barem kad je riječ o zagrebačkoj muriji ono može potrajati satima i po sebi je jedinstveno iskustvo. No, čekanje se isplati jer globa za vožnju bez šare ili sa šarom kojoj je istekla valjanost iznosi 300 kunića i s položenim ispitom određene kategorije, dok se upravljanje vozilom one kategorije koja u nije nije upisana kažnjava sa soma kunića. Ako vam u šaru nisu upisana medicinska ograničenja, nakon isteka dvije godine te savladavanja programa sigurne vožnje, možete ju bez frke mijenjti kod murije svakih deset godina, dok ne navršite osamdesetu godinu života. Budete li se pridržavali svega onoga što naučite u autoškoli, veliki su izgledi da tu osamdesetu i doživite. Sretno!

Novi vozači

Dvije godine nakon dobivanja šare M, A1, A, B ili C1 kategorije za nove su vozače propisana stanovita ograničenja, od kojih su neka luđa i od mene. Tako mladi vozači na otvorenoj cesti ne smiju prekoračiti za 10 km/h nižu brzinu od najveće dopuštene na prometnici kojom voze, a  vozači mopeda 40 km/h. S A kategorijom nije dopušteno upravljanje pilama jačim od 25 kW / 34 KS, a s B autima jačim od 75 kW / 102 KS. Zabranjeno je i uprvljanje vozilima između 23.00 i 5.00 sati, osim u pratnji osobe starije od 25 godina, kojoj nije izricana neka zaštitna mjera ili zabrana upravljanja vozilom, no nigdje ne stoji da ona mora biti i vozač! Uz sve to, propisano je da mladi vozači, osim M kategorije, moraju do isteka tog dvogodišnjeg staža svladati i program sigurne vožnje. Ne polože li ga, mogu produžiti šaru na daljnjih godinu dana. Ako ne polože i u tom roku, šara im prestaje vrijediti.

Ujednačeni uvjeti

Cjeloviti cjenik osposobljavanja kandidata za vozače A1, A i B kategorije popalio sam mom prijatelju Duletu, vlasniku zagrebačke autoškole Deltapromet. Uključene su i kombinacije polaganja A1 ili A i B kategorija, najprije A1 ili A, a potom B te najprije B, a potom A. Dule veli da bi sve autoškole trebale imati jako ujednačene cjenike, jer su cijene propisane, a moguća manja odstupanja nastaju jedino zbog različitih režijskih troškova vozila na kojima se uči. Naiđete li na značajnija odstupanja, u pravilu se radi o nekoj muljaži, kao što je održavanje manjeg broja sati od propisanog ili početno prikrivanje pojedinih troškova, koji tek naknadno izmile na vidjelo. Kod Duleta, cijena čkolovanja uključuje i posudbu sve potrebne literature, bez dodatne naknade. Beskamatno plaćanje moguće je u deset obroka, a eventualni dopunski sati vožnje plaćaju se isto kao i redoviti. Slične pogodnosti nudi i većina drugih renomiranih autoškola.

Cijene autoškole

A1 ili A kategorija
Teorija 30 sati x 14 kuna =    420,00 kuna
Vožnja 15 sati x 100 kuna = 1500,00 kuna
PDV (22%)                     211,40 kuna
UKUPNO:                            2342,40 kuna

B kategorija
Teorija 30 sati x 14 kuna =   420,00 kuna
Vožnja 35 sati x 84 kune = 1940,00 kuna
PDV (22%)                     739,20 kuna
UKUPNO:                           4099,20 kuna

A1 ili A pa B kategorija
A1 ili A kategorija              2342,40 kuna
Teorija 4 sata x 14 kuna =      56,00 kuna
Vožnja 35 sati x 84 kuna =  2940,00 kuna
PDV (22 %)                     659,12 kuna
UKUPNO:                     3655,12 kuna

ZAJEDNO:                    5997,52 kuna

B pa A kategorija
B kategorija                      4099,20 kuna
Vpćnja 10 sati x 100 kuna = 1000,00 kuna
PDV (22%)                     220,00 kuna
UKUPNO:                     1220,00 kuna

ZAJEDNO:                    5319,20 kuna
   
Teorija = Poznavanje prometnih sigurnosnih pravila
Vožnja = Upravljanje motornim vozilom

  * S DOPUŠTENJEM AUTORA (MENE ) PRENESENO IZ DVOMJESEČNIKA 'MOTO KLUB' (NELEKTORIRANA INAČICA)

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

GAS.jpg