Savjeti
поздравления с новорожденным

MS TRGOVINA

VOŽNJA SKUTEROM

(odličan priručnik za početnike , ali i one iskusnije)  

 

 

Prvih 100  Km

     Zamislio sam da bi 100  mogao biti «dovoljan» broj Km  koje treba «preživjeti» da bi stekli neke osnovne predodžbe kakve opasnosti krije vožnja na 2 kotača.  Na svaku vožnju, uključujući svo stečeno iskustvo, treba krenuti maksimalno koncentriran - to nije vozilo na 4 kotaca da nakon «bliskog susreta» izmjenite podatke, poslije popravite i vozite dalje. To je vas zivot u bliskom susretu sa limom i cestom. Sve to mora bit popraćeno bogatom dozom sreće, koju se nikad ne smije zloupotrebljavat, da bi nas mogla «poslužiti» kad je «potrebno».

 

 

          Priprema


      -    Ako je skuter novi, neke pripreme nisu potrebne, sve se obavi u ovlaštenom servisu a i na motoru su jos ispravni svi pokazatelji (količina goriva, temperatura rashladne tekućine - ako je vodeno hladenje - itd.), gume su jos nove ( što nije nikakva prednost jer se ne vozi po pisti za utrke (koja ima kvalitetan asfalt i nema nikakvih nečistoća).       -    Ako je kupljen rabljeni, najbolje ga je  o d m a h  dati u servis da ga pregledaju i otklone eventualne neispravnosti ili nekoj pouzdanoj osobi koja će to  dovoljno savjesno sama napraviti ( ukoliko sam vozač nije dovoljno stručan)    

      -    Svakako pročitati knjižicu uputa i ostalih informacija o «vozilu», jer se uvijek sazna nešto korisno, npr. vrsta ulja koju se mješa s benzinom (ako je motor dvotaktni) ili koliki je tvornički propisani pritisak u gumama itd.

 

           Vožnja


Kacigu na glavu !  Svaki je Km opasan. U prometu ne vrijedi pojam SAMO... (samo do dućana, samo do prijatelja-ice...)  Mora biti vezana ispod brade, U slučaju naleta i udara mora ostati na glavi a ne odletjeti i smanjiti šanse za sigurnost. Od 20.08.2004. kazna za vožnju bez kacige je 700.00 Kn... Da li to dati policiji ili bi se dalo što god kupit za taj iznos?

      -    Svakako popeljna je garderoba koja pokriva tijelo,  ako vec nije profi-kombinezon, onda bar duge hlace-dugi rukavi, najbolje to znaju oni koji su skuterom ( i svim ostalim na 2 kotača) otklizali svojim bokom po cesti nakon pada s motora. Po ljeti je vruće bit obučen, ali jos je toplije u sobi traumatologije u bolnici... ne treba zanemariti ni rukavice. Ako se predviđa mogućnost vožnje po noći, sva ta roba dobiva smisao.

     -     Ako je u vožnji hladno, tj. preslabo ste obučeni, sigurno se nećete na to obazirat na kraćoj relaciji, međutim nemojte kretat na duži put bez dodatne garderobe !  Taj put će biti malo hladnije (ali ćete doći do cilja), pa će se naći jos koja prilika kad ce u vožnji biti hladnije.... i sve ce to završiti u najgorem slućaju: prehladom. Ali ne zavaravajte se ! Tijelo pamti i zbraja... Dođe se u neke 40.-e ili nešto kasnije pa se teško hoda, koljena «ne slušaju»... upale zglobova, išias, reuma... a možda se dobrom garderobom u mladosti (provedenoj na motoru) ponešto moglo i izbjeći i/ili znatno odgoditi.

     -     Upalite svjetlo ! To je i zakonska obveza.  (Ako već nije upaljeno serijski, kao na novijim proizvodima.) To vas može poštedjeti mnogih nevolja zbog slabe percepcije drugih prema neosvjetljenom nadolazećem vozilu na dva kotača.

      -  Skuteri do 50 ccm imaju ograničenje brzine na 50 Km/h. Nasi vozači osobnih auta imaju isto kroz grad ograničenje na 50 Km/h, ali sam ih jako malo zapazio koji su kroz grad vozili iza mene. Svi žele naprijed (voze brže). Vozi se svojim tempom i nizašto i ni za koga se ne mičite u stranu! Ako se primijeti interventno vozilo, hitna pomoć i sl. onda se prije  u s p o r i ,  pa se skrene bliže rubu za napraviti mjesta. Moja je navika voziti na trećini vozne trake od desne strane - otprilike po udubljenju  od desnih autobusnih kotača.  Vise desno je opasno zbog naboranog asfalta i šahti oborinskih voda koji male kotače skutera odbacuje i voznja moze završiti gubitkom kontrole i padom. Točno po sredini je nesigurno jer jos uvijek ima vozila kojima kaplje ulje koje druga vozila ne razvoze svojim kotačima pa tako namasćene gume na skuteru mogu otklizat u zavoju i na suhoj cesti.    Vozim ponekad i po lijevoj trećini. Ako su u gradu uz prometnicu s desne strane uzdužno (paralelno sa smjerom vožnje) parkirana vozila u trenutku prilaza nekom vozilu ne možemo znati da li je netko baš taj trenutak odlučio izaci iz vozila... Tada je vrlo bitno da osiguramo rezervu prostora za izbjegavanje nalijetanja na rub vrata koja se pred nama pojavljuju kao opasna prepreka.  Voziti 50 Km/h nije neka brzina.  Ali se treba moći i zaustaviti. A zaustavljanje je puno vaznije  od okretanja desne ručke i ubrzanja do najveće brzine. Osobno koristim (navika iz voznje Tomosima) OBIJE kočnice za zaustavljanje.  Skuter ima visoko težiste za svoje  disk kočnice (vrlo učinkovite u odnosu na dobos). Ako se koči samo prednjom, za normalnu je upotrebu u redu, ali to pređe u naviku pa se u izvanrednoj situaciji (naglo, što hitnije zaustavljanje) isto koči (samo) prednjom. Ne znam je li netko preletio preko skutera, ali sam osjetio da mi se zadnje kolo, nakon oštrog zaustavljanja, «vratilo» na cestu. Ipak,  zavisno od energičnosti kočenja, veliko opterečenje se prebacuje na prednji kraj tj. kotač i bitno je jače pritisnuti prednju kočnicu. Za vožnju kroz grad, i/ili kad ima pješaka, djece.... vozim tako da su mi prsti (obje ruke)  «oslonjeni» na ručicu kočnice. Tako se ne gubi dragocjeno vrijeme za premještanje prstiju u trenutku kad je kočenje hitno potrebno. Zaustavni put je znatno kraći nego kad ruka tek kreće prema ručkama kočnice...

 

 

             Zavoji


        Prolazak zavojem mora biti izveden vrlo pažljivo.  Zavoj može biti s naboranim asfaltom, što rezultira poskakivanjem kotača. Svakim skokom je skuter dalje od željene linije prolaska.  Kako su nase šahte «usklađene» s visinom asfalta, vrlo je česta promjena nivoa,  a   s v a k a  promjena u zavoju je nepoželjna. U tu kategoriju ulaze i zavoji s promjenjivim radiusom... npr. (dolaskom u Kraljevicu sa zapadne strane) prolazi se zavojem od preko 180 ° , ali najprije se prvi dio zavoja prolazi jednim zakretanjem upravljača (i nagibom motora) a ostali dio zavoja je oštriji pa se treba dodatno nagnuti u zavoj.   Naginjanjem, zbog ulaska u zavoj, se stavljaju na provjeru gume skutera. Kao i za automobile, i ovdje ima različitih proizvoda. Neke će izdržati više sezona na štetu nešto manjeg prijanjanja uz podlogu i «prihvatljive» su za ozbiljnije vozače dok se mladi vozači ne smiju pouzdat u takve proizvode. Treba kupiti gume koje se su nesto krače trajnosti u korist boljeg držanja podloge, da se «lijepe» za asfalt. To ne može pomoći ako u zavoju ima pijeska, ulja itd. ali moze značajno doprinesti sigurnosti u uobičajenim uvjetima.        

          Naginjanje može biti uzrokovano vanjskim utjecajem... jaki vjetar je (još) jedna od opasnosti. Pogotovo po ulicama gdje struja vjetra vrtloži medu zgradama pa nepredvidivo mjenja smjer. Taman se nagnete na stranu iz koje puše (da se održi ravnoteža), a već puše iz suprotnog smjera i potpuno naruši ravnotežu... Na otvorenoj cesti nije nista bolje. U gradu gubitak kontrole može imati za posljedicu pad na ulicu ( sa eventualnim povredama koje zavise o brzini kretanja i o reakciji vozača koji se kreću iza vas) ili na pločnik (čime se moze ugroziti pješake, ni krive ni dužne). Na otvorenoj cesti su udari vjetra jači (više nepredvidivi) na brisanom prostoru, tj. na mjestima gdje je cesta na nasipima, dakle greške su izrazito opasne jer se «leti» sa prometnice u provalije raznih dubina u odnosu na nivo po kojem se do tad kretalo...

         Željezničke tračnice na kolniku

         U Rijeci ih nema mnogo, ali ipak sasvim dovoljno za izgubiti kontrolu nad upravljačem. Prelaskom preko tračnica (ZG i OS imaju tramvajske svuda po gradu) pod pravim kutem ili nekim blizu pravog, treba samo pripaziti da se skuter ne zanese od nepravilnosti (grba) asfalta uz same tracnice. Veća je pažnja potrebna vožnjom paralelno s prugom. U slučaju dolaska na tračnicu, kotač (a time i cijeli skuter) se zanosi i gubi se ravnoteža tj. nadzor nad motorom.  

          Zastoj prometa u gradu

          Provlačenje skuterom vožnjom «po crti» - između dvije zaustavljene ili sporo pokretne kolone vozila je povezano s dodatnim opasnostima. Treba misliti o onome što vozač vozila kojeg dostižete misli napraviti. Ne rijetko misle da je «druga kolona brža» i ako su uvrebali samo malo prostora, mjenjaju voznu traku i to bez pokazivača smjera, ili, ponekad, baš u trenutku kad ste po boku tog istog vozila. Moze se ponoviti već navedena situacija: otvaranje vrata - da se netko od putnika u zaustavljenom vozilu «sjetio» da će prije stići ako izađe iz vozila zaustavljenog u guzvi.

Pješaci !  I oni misle da se mogu provlačit izmedu zaustavljenih vozila s jedne strane ulice na drugu. JAKO je vazno ne zaboravit na one koji uopće ne gledaju, a ne vidi ih se - djeca.  I jos jedna skupina... ljudi koji prelaze cestu ispred kombija i/ili autobusa pa ih se ne vidi zbog visine istih. (Tu postoji jedna predvidljivost nailaska pješaka - visina tih vozila od tla... vide se noge pješaka...)Vozila zaustavljena na pločniku i djelomično na kolniku: Vozite li se i dalje provlačeci se po crti, treba ova vozila uzeti za ozbiljno jer ce oni, koji ih zaobilaze, skrenuti oko njih i time suziti prostor za koji mislite da je upotrebljiv za prolazak.

Čitajuci auto revije, da «priložim» napomenu koju nisam ovdje uvrstio a tamo sam pročitao: Prestizanjem zaustavljene kolone vozila po  l i j e v o j  strani, čini se 3 (tri) prekršaja odjednom: - preticanje preko pune crte, vožnja suprotnom stranom i preticanje kolone (razmislite o iznosu te kazne prije nego vas zaustavi prometna policija)...Ako nije neophodno, tj. ako se vozila imalo kreću, mnogo je sigurnije «pomiriti» se sa sporom vožnjom i kretati se «normalno», u koloni...Tad, dok se vozila kreću vrlo sporo, mora se obratiti pažnja na mogučnost da netko traži mjesto za parkiranje sa strane i  prolazak uz tog vozača moze biti vrlo opasan. Kad uoći mjesto za zaustavit svoje vozilo (ili se eventualno polukružno okrenuti na cesti) taj će vozač svoj manevar izvesti sto prije može da «manje smeta ostalima»  bez ikakve vidljive «najave» (npr. pokazivačem promjene smjera kretanja).  To se posebno odnosi na motoriste (skuteraše) koji u tom trenutku više pažnje posvete kontroli upravljača i eventualno hvatanja kočnica da izbjegnu udar - sirena je tad «u drugom planu» i nepažljivi vozač nastavlja svoj nesmotren manevar i time potpuno zatvara put motoristi. Ta je opasnost posebno izrazena izvan samog centra grada gdje i skuteraši (i ostali motociklisti) voze slobodnije tj. s manje pažnje (i većom brzinom) jer je cesta praznija. Mladi vozači vozila na dva kotača ne misle da li mogu zaobići vozila u određenom trenutku. Oni su u to sigurni, pouzdajući se u širinu (uskost) svojeg prometala koje im omogućava da se «malo poguraju» preko središnje crte na prometnici i vrate se na svoju polovicu...

          Noć

       Noćna vožnja kroz grad,  koji je uglavnom dobro rasvjetljen, ne razlikuje se bitno od dnevne, jedino treba dodatno paziti na neke učesnike u prometu koji su tek krenuli u vožnju pa im se čini da dobro vide i voze  z a g a š e n i h  s v j e t a l a... ( ili je event. pregorila sijalica, a bas im se ne ide kući pješke... to vrijedi za skutere i motocikle, autu još gori druga strana). U vožnji slabo osvjetljenim i neosvjetljenim (van grada) prometni-cama poželjno je koristiti «čitanje» ceste, npr. svjetla vozila koje nailazi iz suprotnog smjera  vidljiva su ne samo kao zrake svjetla kroz mrak nego i kao refleks na boku parkiranih vozila i/ili koja voze ispred, na  zaštitnim (metalnim) ogradama uz rub ceste, na pojedinim mjestima i na kućama uz cestu (prozorima, izlozima dućana...)  itd. To je korisno pri vožnji automobila, da se dolazećem vozilu iz suprotnog smjera na vrijeme ugase duga svjetla, ali to je detalj iz druge priče.Vrlo su opasna djeca, jer je sezona skutera «zajednička» sa sezonom ljetnih praznika pa su po vani, a ako dolazi vozilo s druge strane, pješaka je vrlo teško «izdvojiti» iz mraka. Ako pregori žaruljica od oborenog svjetla, treba stavit dugo, manja je šteta bit predobro viđen, i zasljepiti na trenutak vozače iz suprotnog smjera, nego uopće ne biti viđen...

           Kiša

           Kiša je u gradu za vožnju na 2 kotaca «neprijatelj br. 1». Ako vas je uhvatila na putu kući, uz maksimalan oprez i vrlo sporu vožnju odvezite se do kuće. Uz napomenu: Ionako skliska podloga postaje mnogo gora zbog ulja koje se iz sredine vozne trake sad širi svukuda, ako ima lisća na cesti ono postaje kao «kora od banane» - vrlo sklisko ako se po njemu koči ili ste nagnuti u zavoju. Šahte: metalni poklopci su izuzetno opasna podloga za vožnju kad su mokri. Ne smije se zaboraviti pješake - gledaju da ne ugaze nogom u vodu, držeci kišobrane imaju većim dijelom smanjenu percepciju o kretanju vozila. Uz sve te nepogode koje nas vrebaju po mokroj cesti postoji još jedna - svakodnevno prisutna, a za vozila s 4 kotača potpuno zanemariva - horizontalna signalizacija  !Ista je iscrtana po asfaltu lak-bojom koja je neutralizirala svu grubost podloge i time znacajno smanjila trenje potrebno za imalo siguran put kuci. U prvih par mjeseci je opasna i po suhom... pocetkom ljeta se ispisuje za turiste a krajem ljeta za skori početak školske godine...(da skratim? uvijek je opasna!)

 

           Vožnja sa suvozačem-icom

           Posebno su skuteri malog obujma stroja (time i male male snage) osjetljivi na povećanje opterečenja koje se (uglavnom) udvostručuje voznjom putnika...Svakako bitno smanjiti brzinu vožnje dok se ne vidi kako se skuter ponaša u zavoju i pri kočenju. Potreban mu je duži zaustavni put, ovjes je dvostuko opterečen i drugačije se ponaša u granicnom području a veča masa donosi i odgođenu reakciju na pokrete upravljačem (NEĆE poslušati iznenadnu promjenu smjera zbog istrčavanja pješaka ili naglog skretanja vozila ispred skutera...) Ako je "putnik" rijetko suvozač na dva kotača, onda NE PRATI obavezu naginjanja "u zavoj", nego upravo suprotno - u prirodnoj reakciji da održi ravnotežu, nagnut će se  u  s u p r o t n u  stranu  -a time će ozbiljno narušiti stabilnost skutera pri prolasku kroz zavoj.

Ako skuter nije registriran za vožnju dvije osobe, onda nikako NE UKRCAVATI "putnika"...  U slučaju ikakve nezgode, a i ne treba biti ozbiljnih posljedica,  osiguranje ne "pokriva" odštetni zahtjev istog, te se možete "utopiti" u doživotnu obavezu otplaćivanja naknade za podmirenje troškova fizičkih i duševnih boli... I ne bi bili prvi koji su to doživjeli od najbližeg prijatelja-ice.

 

autor: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

više na forumu 

MS TRGOVINA

Posjeti MojSkuter.com FORUM

Posljednje sa foruma

Partneri

Prijatelji

RACING.jpg